Zanimljivosti o Japanu

Japan, ostrvska zemlja istočne Azije predstavlja izolovan svet jedinstvene kulture i pejzaža. Kao retko gde na planeti, u Japanu je kontrast modernog i tradicionalnog kreirao neodoljiv sklop koji se nije reflektovao samo na arhitekturu i umetnost već i na ljude i njihov duh. Izdvojili smo nekoliko zanimljivih činjenica koje će Vam bar na tren približiti Zemlju izlazećeg sunca.

A part of the disputed islands in the East China Sea, known as the Senkaku isles in Japan, Diaoyu in China, is seen in the East China Sea

Japan je naseljen 30,000 godina pre nove ere.U tokijskom Nacionalnom muzeju čuvaju se uzorci stena iz grada Šinano (信濃町).

japan-zanimljivosti-wonderlust-wuwu-magazine-2

Japan je deseta zemlja po broju stanovnika na planeti. Po demografskim podacima iz 2012. godine u Japanu živi 127,650,000 stanovnika. Najveći deo teritorije države zauzimaju planine. Čak 70% površine Japana pokriveno je planinama, uključujući i preko sto aktivnih vulkana. Zemlja je sastavljena od preko 6800 ostrva. Japanski arhipelag sadrži 6,852 ostrva od kojih su najveća  Honshu, Hokkaido i Kyushu.Japan ima izuzetno visoku stopu pismenosti. Čak 99% populacije iznad 15 godina zna da čita i piše.

japan-zanimljivosti-wonderlust-wuwu-magazine-3

Tokio ima najveću riblju pijacu na svetu. Tsukiji pijaca nalazi se u centru Tokija na kojoj se svakodnevno trguje sa 2,000 tona ribe. Lubenica spada u najskuplje voće u Japanu. Poklanjanje voća je čest običaj u Japanu. Najcenjenije su saavršeno okrugle lubenice koje dostižu cenu od 34,650 jena, tj 419 dolara. Jela od mesa najčešće podrazumevaju konjsko meso. Zbog visokog nivoa proteina i malo masnoća, konjsko meso se često može naći na japanskoj trpezi. Najčešće se konzumira sirovo, kao u jelu Basashi, sa đumbirom i belim lukom.

japan-zanimljivosti-wonderlust-wuwu-magazine-4

japan-zanimljivosti-wonderlust-wuwu-magazine-5