Verona

verona-wonderlust-wuwu-magazine-1

Tragična romansa Šekspirovih junaka Veronu je zauvek obeležila gradom ljubavi. Naselje nastalo još u l veku pre nove ere danas se može pohvaliti brižljivo očuvanim tragovima minulih vremena. Koračajući uskim, popločanim ulicama starog grada smenjuju se srednjovekovne terase, barokne fasade i renesansni vrtovi učuškani u bogate ograde od kovanog gvožđa. Na cetralnom trgu nalazi se antička arena, u kojoj i danas, nakon dva milenijuma odjekuju arije čuvenih operskih pevača.

verona-wonderlust-wuwu-magazine-2

Nedaleko od Arene, u išaranom prolazu nalazi se najpoznatiji betonski balkon i statua Julije Kapulet. Sa druge obale reke Adiđe izdižu se srednjovekovne tvrđave sa kojih se, pri zalasku zimskog sunca pružaju purpurne panorame istorijskog jezgra grada.

verona-wonderlust-wuwu-magazine-3

Stare, romantične uličice „Malog Rima“, kako još nazivaju Veronu krase i svetlucavi izlozi poznatih kreatora. Via Mazzini je najpoznatija šoping zona u centru grada, dok se na periferiji nalaze veliki tržni centri i autleti. Za predah od kupovine i razgledanja bučnog starog grada dobar predlog je jezero Garda smešteno na dvadesetak kilometara od Verone.

verona-wonderlust-wuwu-magazine-4

verona-wonderlust-wuwu-magazine-9

verona-wonderlust-wuwu-magazine-5

verona-wonderlust-wuwu-magazine-6

verona-wonderlust-wuwu-magazine-7

verona-wonderlust-wuwu-magazine-10