Sankt Peterburg – „Venecija Severa”

Ruski car Petar Veliki osnovao je Sankt Peterburg 1703. godine na delti reke Neve u severnoj Rusiji, sa namerom da ostvari svoju viziju i izgradi najlepši svetski grad – prestonicu umetnosti, kulture i arhitektonske raskoši.

Nekadašnji glavni grad i kulturni centar ruskog carstva razlikuje se od ostalih ruskih gradova. Katarina velika je sagradila Ermitaž najveći umetnički kulturno-istorijski muzej na svetu, gde je smestila svoju privatnu umetničku zbirku. Čini ga kompleks od šest zdanja, među kojima dominira Zimski dvorac koji prikazuje luksuzan život careva i budi sećanje na rusku carsku istoriju.

Menšikovljeva palata, veličanstvena crkva Petra i Pavla, zajedno sa Zimskom palatom predstavljaju najlepše primere barokne arhitekture u gradu. Ono što još treba videti je Nevski prospekt, Muzej Štiglic, Dvorac Jusupovih kao i crkvu svetog Isaka sa upečatljivom kupolom koja sadrži 100 kg zlata.

Ruski muzej izgrađen u neoklasicističkom stilu, predstavlja kolekciju kompletne ruske umetnosti od 10. do 21. veka, smešten u Mihailovskoj palati, gde je izložen čuveni Maljevičev „Crni kvadrat”.

U starom centru Sankt Peterburga postoje desetine palata iz doba baroka i neoklasicizma i ta oblast je od 1990. godine deo Uneskove svetske kulturne baštine.

Bele noći, kao što i sam naziv kaže, je period kada zimsko sivilo zameni sunce, koje od kraja maja do jula ne silazi ispod horizonta. U neverovatno magičnoj atmosferi u tom periodu, posebna atrakcija za turiste su mostovi koji se dižu za prolazak brodova, kao i Festival Belih noći koji čini niz baletskih, operskih, rok, pop i drugih umetničkih dešavanja.

Uživajte u neverovatnoj kulturnoj baštini ovog impresivnog grada raskošne arhitekture i bogate tradicije.