Palacio Belmonte, Lisabon, Portugalija

palacio-belmonte-lisabon-portugalija-wonderlust-wuwu-magazine 02

Palacio Belmonte je smešten na istočnim obodima zamka Svetog Đorđa u Alfami, u istorijskom delu Lisabona. Ovaj skriveni mavarski dragulj nije nešto što biste nazvali klasičnim hotelom. Kamena kuća iz 15. veka prepoznatljiva je samo po velikim crvenim vratima i na prvi pogled ne čini vam se da krije išta spektakularno… Sve dok ne zakoračite u ogromnu zgradu i izgubite se u njenoj istoriji, tek tada shvatite koliko je Palacio Belmonte izuzetno mesto.

palacio-belmonte-lisabon-portugalija-wonderlust-wuwu-magazine 03

Bez vratara i lobija, bez lifta I televizora … ništa sto bi se očekivalo da liči na luksuzni hotel iz 21. veka. Ništa veći od porodične kuće ovaj hotel obuhvata samo osam apartmana sa brojnim luksuznim sobama za čavrljanje, odmor, uživanje u piću ili jednostavno gledanje preko kaskadnih krovova Lisabona. Svaka soba je ukrašena karakterističnim portugalskim plavo-belim keramičkim pločicama, antičkim stolicama, antropološkim knjigama i obiljem umetnina prikupljenim tokom godina.

palacio-belmonte-lisabon-portugalija-wonderlust-wuwu-magazine 04

Palacio Belmonte nas vraca korak unazad u vreme velikana i plemića. Veliki apartman koji se nalazi na prvom spratu u zapadnom delu muslimanske kule, ima skromni enterijer inspirisan portugalskim istraživačem Fernaom Magalhaesom te ova jednostavna estetika odražava potrebe putnika iz nekadašnjih vremena.

palacio-belmonte-lisabon-portugalija-wonderlust-wuwu-magazine 05

Sa dosta prirodnog svetla, zahvaljujući autentičnim prozorima koji se protežu od poda do plafona, uz sveže pomorandže i jasmin koje doprinose blaženom raspoloženju ovaj hotel je u savršenom skladu sa prirodom. Zidove krasi mnoštvo knjiga i nekoliko dela savremene umetnosti.

palacio-belmonte-lisabon-portugalija-wonderlust-wuwu-magazine 06

Prvobitno u vlasništvu porodice grofa od Belmonta (u kome se nalazila više od pet vekova) ova kuća bila je zapuštena dok je nije otkupio ekolog Frederic Coustols i započeo njenu restauraciju. Coustols se zaljubio u ovu građevinu na prvi pogled i njegova misija je bila da je obnovi iz temelja onakvu kakva je nekada bila i tako je spase od neminovnog propadanja. Kasnije ju je preuredio kao pravu Lisabonsku palatu.

palacio-belmonte-lisabon-portugalija-wonderlust-wuwu-magazine 07

Sa neverovatnim pogledom na reku Težo, prelepom arhitekturom, savršenom klimom, pravom odmoru koja se nalazi samo u miru i tišini ovaj hotel je pravi dragulj Lisabona.

palacio-belmonte-lisabon-portugalija-wonderlust-wuwu-magazine 08

palacio-belmonte-lisabon-portugalija-wonderlust-wuwu-magazine 09

palacio-belmonte-lisabon-portugalija-wonderlust-wuwu-magazine 10

palacio-belmonte-lisabon-portugalija-wonderlust-wuwu-magazine 11

palacio-belmonte-lisabon-portugalija-wonderlust-wuwu-magazine 12