Najlepše prodavnice Lisabona May15

Tags

Related Posts

Share This

Najlepše prodavnice Lisabona

lisabon-stores-  wonderlust-wuwu-magazine-06

TOUS – OURIVESARIA ALIANÇA Rua Garrett, 50 – Chiado

Ova prodavnica pozlačenog nakita izgleda kao ukradeni delič kraljevske palate Luja XV, dok srebrni i zlatni nakit koji je izložen za prodaju izgleda kao sastavni deo dekora. Ovo je jedna od najstarijih prodavnica u kvartu Cijado i prvobitno je bila prodavnica istorjiskih antikviteta pod imenom “Ourivesaria Aliança”.

CASA DAS VELAS DO LORETO Rua do Loreto, 53-55 – Chiado

Prodavnica sva u drvetu ukrašena je svećama raznih oblika, veličina i boja koje se ovde prodaju od 1789.god. Ovde možete pronaći sveće i za različite prilike ali takođe mogu i bukvalno osvetliti vaš dom i dati mu posebnu aromu, od magnolije do zelenog čaja.

A VIDA PORTUGUESA Rua Anchieta, 11 – Chiado

Ponuda tradicinalnih portugalskih proizvoda (od kojih su neki već odavno zaboravljeni ) pod jednim krovom datira od 2004.god. Niz starinskih drvenih ormara ispunjen je atraktivnim retro pakovanjima koja stvaraju nostalgičnu atmosferu.

Vratite vreme unazad i kupite jedan klasičan portugalski proizvod na poklon, bilo da je to sapun, pasta za zube ili gurmanski proizvodi koji su se nekada koristili.

lisabon-stores- wonderlust-wuwu-magazine-01

LUVARIA ULISSES, Rua do Carmo, 87A – Chiado

Najverovatnije je da je ovo i najmanja prodavnica na svetu, Luvaria Ulisses je pravi dragulj art-dekora koji datira iz 1920.god. Njen specijalitet su ručno rašene kožne rukavice koje su prikazane u atraktivnom izlogu, a samo je jedna mušterija moguće da uđe u radnju.

A ARTE DA TERRA Rua, Augusto Rosa, 40 – Alfama

Ovu prodavnicu lako je zameniti za etnografski muzej, ali već 12 vekova u njoj se nalaze pažljivo odabrani artikli koji predstavljaju zanatsku umetnost i ručne radove iz celog Portugala. Ovde se mogu naći etno tepisi i ručno oslikane pločice. Sama unutrašnjost prodavnice je veoma lepa sa svojim sljunkovitim podom, kamenitim svodovima i zidovima od opeke koji joj daju rustični ambijent.

CONFEITARIA NACIONAL, Praça da Figueira 18Baixa

Svratite po ukusnu kutiju keksa ili kolača u ovoj prodavnici slatkiša i budite zadivljeni njenim plafonom koje je kao ogledalo, mermernim kontrastom i drvenim stepenicama koje datiraju od 1829.god. Stara skoro dva veka ali i dalje drži svoju reputaciju jednog od najboljih kafea i poslastičarnica u Lisabonu. Nekada je to bila zvanična poslastičarnica krlajvske porodice, a dobitnik je  i internacionalnih nagrada u Beču, Parizu i Americi.

Posebno je poznata po svom Božićnom kolaču (“Bolo Rei” ili “Kraljevski kolač”), koji se pravi po receptu iz Pariza od 1850.god.

CHAPELARIA AZEVEDO RUA, Praça D. Pedro IV, 69 (Rossio)Baixa

Otvorena 1886.god., ovaj lokal i dalje ima originalne drvene ormane u kojima se drže beretke i druge vrste šešira.

lisabon-stores- wonderlust-wuwu-magazine-02

FARMÁCIA ANDRADE

Ovo je samo jedna od mnogih apoteka koje datiraju iz 19.v. u Lisabonu. Otvorena je 1837.god. i jedna je od najbolje očuvanih objekata iz tog vremena. Elegantna, sa velikim ogledalom, kabinetima od tamnog drveta i atraktivnim bronzanim lampama.

CONSERVEIRA DE LISBOA, Rua dos Bacalhoeiros 34 – Baixa

Čak iako niste ljubitelj ribe, teško je odoleti kupovini konzerva tunjevine, sardina ili lignji sa različitim sosovima u ovoj šarmantnoj prodavnici. Staromodni enterijer je prilično raznobojan zahvaljujući različitim pakovanjima proizvoda u vintejdz stilu, a čak su i kase one koje su se koristile pre nekoliko decenija.

A CARIOCA, Rua da Misericórdia, 9 – Chiado

Kada je otvorena, 1936.god. ovo je bila jedna od najpopularnijih prodavnica u Lisabonu, zahvaljujući prodaji brazilske kafe na kilo. I dan danas ostala je atraktivna i šarmantna sa svojom art-deko fasadom i ogledalima, te denecijama starim enterijerom i starim mlinom za kafu. Zavodljiva aroma kafe, čajeva i čokolada koje su donesene iz bivših portugalskih kolonija Azije, Afrike i Južne Amerike, probudiće sva vaša ćula. Ovde se takođe može naći jedini čaj koj ise proizvodi u Evropi, “Gorreana” zeleni čaj.

lisabon-stores- wonderlust-wuwu-magazine-03

lisabon-stores-  wonderlust-wuwu-magazine-08

lisabon-stores- wonderlust-wuwu-magazine-04

lisabon-stores- wonderlust-wuwu-magazine-05

lisabon-stores- wonderlust-wuwu-magazine-07

lisabon-stores- wonderlust-wuwu-magazine-09

lisabon-stores- wonderlust-wuwu-magazine-10