Najlepše džamije na svetu-Drugi deo

U potrazi za najlepšim džamijama na svetu zavirili smo u Ujedinjene Emirate, Pakistan, Siriju, Brunej i dr.  Bilo da su u pitanju moderne, živopisno osvetljene ili pak građene u prošlom milenijumu, ove velelepne građevine imaju ogromnu kulturnu i umetničku vrednost. Prvi deo teksta “Najlepše džamije na svetu” možete pročitati ovde.

Sultan Omar Ali Saifuddin džamija se nalazi u glavnom gradu Bruneja, Bandar Seri Begawan. Građevina visoka 52 m vidi se iz svakog dela grada, i predstavlja najpoznatiju i najfotografisaniju turističku atrakciju u zemlji.

Šardža je jedan od tradicionalnih Ujedinjenih Emirata poznat po kulturi i industriji. Iako broji više od 600 raskošnih džamija na svojoj površini, Al Noor je prva koju neislamski turisti mogu posetiti. Najatraktivnija je tokom “Godišnjeg Festivala Svetla” kada blistavobela fasada poprima potpuno drugačiji izgled.

Umayyad džamija smeštena je u Damasku, u Siriji. Sagrađena je davne 634. godine na temeljima bazilike Svetog Jovana. Prema istorijskom značaju, ali i veličini Umayyad je četvrto najvažnije svetilište u muslimanskom svetu.

Badshahi džamija se nalazi u gradu Lahore u Pakistanu. Sagrađena je u XVII veku, pod uticajem islamske, indijske i persijske kulture.

Bibi-Khanym džamija je zaštitni znak grada  Samarkand u  Uzbekistanu. Datira s početka XV veka, ali je rekonstruisana sedamdesetih godina prošlog veka usled oštećenja od zemljotresa. Centralna kupola visoka je čak 40 m.