Magija vulkana Kelimutu

Indonezija je zemlja koja na skoro 2 miliona kvadratnih kilometara ima čak 17,508 ostrva. Pejzaže ovih ostrva ispunjavaju egzotične plaže, prašume, pirinčana polja, planine i vulkani. Jedinstveni vulkan, Kelimutu nalazi se u sklopu istoimenog nacionalnog parka, na ostrvu Flores. Specifičnost Kelimutua su tri kraterska jezera koja menjaju boje.

Najveće, “Jezero staraca” (Tiwu Ata Mbupu) je plave boje i nalazi se u glavnom grotlu vulkana. U drugom grotlu su dva, gotovo spojena, “Jezero mladih” (Tiwu Nuwa Muri Koo Fai) u zelenoj i “Jezero zlih duhova” (Tiwu Ata Polo) u tamnocrvenoj boji.

Varijacije boja je nemoguće predvideti, jezero plave nijanse se  može pretvoriti u belu, zeleno u žutu dok crveno jezero može postati crno. Iznenađenje na licima posetilaca je svakodnevno, a najviše pažnje je izazvala promena zelenog jezera u braon, čija je boja tada neodoljivo podsećala na čokoladu.

Ovaj fenomen naučnici objašnjavaju različitim hemijskim reakcijama, dok lokalno stanovništvo simboliku nalazi u raspoloženju svetih duhova. Kelimutu je najbitnije sveto mesto na ostrvu, ali je većina religijskih obreda premeštena u lokalni hram usled sve brojnijih turističkih poseta.

Popularnost ove destinacije u Aziji je ogromna i turistički forumi je svrstavaju u Top 20. Kelimutu jezera su u trci za ulazak u “7 čuda prirode” i upravo će na taj način, prema prognozama, privući pažnju globalnog turističkog tržišta.