Lisabon

lisabon-wonderlust-wuwu-magazine-8

“Lisabon se ne može videti, mora da se oseti”

Između sedam brda na severnoj strani reke Težo udobno je smeštena jedna od omiljenih evropskih prestonica, koloritom najbogatiji kraj sveta – Lisabon. Ovo ljupko mesto prepuno je kontrasta, od savremene visokogradnje do građevina u stilu ar nuvo. Lisabon krase izuzetni muzeji, zgrade vedrih boja, manastiri i parkovi, a Prasa do Komersio jedan je od najotmenijih trgova u Evropi sa prelepim zgradama i galerijama sa arkadama uz reku.

lisabon-wonderlust-wuwu-magazine-9

Nekadašnja metropola moreplovaca nije izgubila svoj šarm pa se i dalje oseća ta ista atmosfera – duž uskih kaldrmisanaih aleja prostiru se prodavnice i restorani iz kojih se čuju zvuci melanholične fade muzike, ulice su podeljene na osnovu robe koja se u njima prodaje, veš se suši ispred prozora a ulični fenjeri noću pružaju posebnu čar…

lisabon-wonderlust-wuwu-magazine-7

Castelo de Sao Jorge je dobra polazna tačka za razgledanje grada, s kojeg se pruža panoramska slika. U okviru zidina nalazi se najstarji deo Lisabona, Alfama kvart, gde se duž uskih uličica prostiru mnogobrojni restorani, taverne i kućice različitih stilova. Na ovaj deo grada nastavlja se Baiksa, gde se mogu kupiti razni zanatlijski proizvodi, kao što su pletene korpe, predmeti od bakra, grnčarija kao i prepoznatljiva plava keramika.

lisabon-wonderlust-wuwu-magazine-3

Poznato je da se verovatno najlepše razgledanje grada može doživeti vozeći se tramvajem broj 28.

lisabon-wonderlust-wuwu-magazine-1

Preporučuje se i poseta Gulbenkijanovom muzeju Nacionalnom muzeju antičke umetnosti, manastiru Sao Visente de Fora i crkvi Sao Roke. Neki delovi ovog jedinstvenog grada u kome se prepliću mavarska i evropska kultura,  proglašeni su za deo UNESCO svetske kulturne baštine, kao što je kula Belem jedna od Lisabonskih najinteresantnijih atrakcija.

lisabon-wonderlust-wuwu-magazine-5

lisabon-wonderlust-wuwu-magazine-2