Jedinstvena Atina

Grad koji odiše posebnim šarmom, živahnim karakterom, gde se na najbolji način oslikava grčka istorija kroz mnogobrojne spomenike i muzeje, jednostvano grad koji osvaja svakog svog posetioca. Mnogobrojne taverne, ulični marketi, suvenirnice samo su neka od obeležja sa kojima se pri prvom koraku turistu upoznaju. Jedna od prednosti grada jesu i atrakcije koje su veoma dostupne pa se skoro i svaka od njih može peške obići u centralnom delu oko Akropolja.

Grad je dobio naziv po grčkoj boginji mudrosti – Atini, a po čuvenoj mitologiji po kojoj grad dobija naziv kao nagradu posle duela sa Posejdonom. Smatra se kolevkom zapadne civilizacije, mesto gde su nastale demokratija i filozofija, kao i neka od najznačajnijih obeležja umetnosti.

Atina je danas kosmoplitski grad sa oko 3,7 miliona stanovnika, kao i glavni ekonomski, industrijski, politički i kulturni centar. Među mnogobrojnim istorijskim ostacima svakako su napoznatiji Akropolj koji u prevodu predstavlja grad na brdu, kao i Partenon hram na Akropolju posvećen boginji Atini, za koji se smatra da predstavlja jedan od najboljih pokazatelja dorskog stila. Ovo su samo neke od stavki ovog zaista fantastičnog grada sa posebnih duhom, koji se definitvno treba naći na vašoj listi sledećih putovanja.