Amsterdam

Asocijacije na grad klompi, lala i sireva poslednjih godina znatno su se promenile. Danas je Amsterdam sinonim za divlji noćni provod. A šta se zaista krije iza klišea o glavnom gradu Holandije?

Amsterdam-wonderlust-wuwu-magazine-1

Grad ispresecan stotinama kanala u svojim džepovima krije romantične galerije i muzeje locirane u tri najatraktivnije oblasti Muzejska četvrt, Jordaan i Pijp. Posleratni modernisti, Van Gog ili pak ulična umetnost na zidovima stotina građevina uverljivo će dočarati energiju Amsterdama. Lutanjem kroz mrežu kanala sreću se romantički kafići, boutique-hoteli i radnje mladih umetnika u kojima se mogu kupiti originalni suveniri. Jedna od najzanimljivijih tački  je pijaca  Albert Cuypmarkt koja najbolje oslikava kulturološku raznolikost grada, usput tu se mogu naći razni sirevi, domaći slatkiši i holandski omiljeni specijalitet-sveža haringa.

Amsterdam-wonderlust-wuwu-magazine-2

Poročna prošlost Amsterdama danas je pretvorena u atrakciju pa Ulica crvenih fenjera i marihuana predstavljaju svojevrsne simbole grada i primarni motiv dolaska značajnog broja posetilaca. Iako se turizam smatra glavnim krivcem za gubitak autentičnosti,  poroci su ti koji Amsterdamu daju notu ekscentričnosti.

Amsterdam-wonderlust-wuwu-magazine-3

Cheese store

Amsterdam-wonderlust-wuwu-magazine-6

Amsterdam-wonderlust-wuwu-magazine-5