Paspartu Photography – Sonja i Ivan Apr02

Tags

Related Posts

Share This

Paspartu Photography – Sonja i Ivan

U današnjoj rubrici otkrivamo vam kako vizuelni umetnici osećaju i doživljavaju svet. Upoznajte Sonju i Ivana, dvoje kreativaca koji su slušajući svoje emocije od amaterskog bavljenja fotografijom spontano prešli u profesionalne vode i saznajte kako izgleda svet iz ugla dva zaljubljena fotografa.

Sonja.jpg

1. Odakle potiče vaša ljubav prema fotografiji i kako ste došli na ideju se profesionalno time bavite?

Ivan je zaljubljen u fotografiju već godinama. Kao grafički dizajner celog života je orijentisan na vizuelno, i fotografiju je imao i kao predmet na fakultetu. Ja sam još kao dete crtala i maštala o Fakultetu primenjenih umetnosti, pa su postepeno ti snovi sazrevanjem prešli u ljubav prema fotografiji i beleženju prolaznih trenutaka slikom. Sve je krenulo kao beleženje nekih zajedničkih momenata. Imali smo želju da negde ostanu zabeleženi ti zabavni, zaljubljeni, šašavi trenuci. Fotografisali smo jedno drugo i svet oko sebe i postepeno je to preraslo u nešto više i nešto ozbiljnije.

Ivan.jpg

2. Kako izgleda svet iz ugla dva zaljubljena fotografa?

Zaljubljeno. Pokreću nas one male stvari koje život znače, koje često previdimo. Pokreću nas emocije i ljubav. Pokreću nas detalji i estetika života koja često ostane neprimećena. Kada ste zaljubljeni, takve stvari primećujete, ne promaknu vam tako lako. Nekako spontano i svet koji vidimo kroz objektive postao je zaljubljen i motivi koji nas najviše privlače su sirove emocije i živopisni detalji.

01

3. Možete li ukratko da nam opišete kako izgleda jedno snimanje i sam proces stvaranja profesionalnih fotografija?

Snimanje je nekada spontano, beležimo intimne trenutke i svet koji nas okružuje, a nekada organizovano i u tom slučaju se pre svega bira lokacija. Lepa lokacija mnogo utiče na kolorit fotografije. Svetlo je duša fotografije, pa je veoma bitno odabrati i dobar deo dana i prostor gde će biti najbolje svetlo. Uglavnom fotografišemo spontano, bez nekog posebnog koncepta, samo jurimo za emocijom i detaljima koji nas u datom trenutku pokrenu. Nakon snimanja sledi proces obrade fotografija. Ne volimo tešku obradu, i zato je to ponekad proces koji traje, jer je za delikatne promene potrebno vreme.

08

4. Koje su prednosti vašeg posla i u čemu najviše uživate?

Najveća prednost je svakako raditi ono što vas i privatno zanima, i mogućnost da u deliću sekunde zabeležite nešto neuhvatljivo i veoma prolazno. Fotografija je čudesna i dokumentuje stvarnost na veoma specifičan i emotivan način.

06

5. Koje su to zanimljivosti sa kojima ste se susretali baveći se fotografijom?

Gledajući svet očima fotografa, počnete da primećujete detalje koje inače nikada ne biste primetili. Boje postanu intenzivnije, teksture opipljivije i emocije življe. Izrazi lica, oblici, senke i svetlost, i po koji skriveni kutak vas iznenade i obraduju.

20

6. Šta je to što Paspartu photography razlikuje od ostalih fotografskih studija?

Možda činjenica da nam je emocija na prvom mestu i da se i dalje svaki put iznova divimo životu i svemu što on nosi. Zato fotografija ne može biti nameštena i previše iscenirana i to nepisano pravilo se trudimo da pratimo.

10

7. Odakle crpite inspiraciju? Šta najviše volite da vidite ispred objektiva?

Život. Raskošan, nepredvidiv i predivan život. Volimo lica i poglede, osmehe i dodire. A i detalje, one male sitnice koje nam ulepšaju jutro ili vikend, zrak sunca na krevetu, šarenu šoljicu sa kafom, cveće na obližnjoj pijaci, sve je to život.

07

8. Da li izdvajate neku fotografiju koja vam je posebno draga ili ih ima više.

Uvek postoji neka fotografija koja nam je posebno draga u datom trenutku i to se najčešće menja prema raspoloženju. Svako snimanje, ili spontano fotografisanje zabeleži neke nove trenutke i nove emocije, pa se i fotografije koje su nam drage menjaju iz dana u dan. Mada, uvek se najradije vraćamo našim privatnim fotografijama koje su obeležile neke drage momente.

09

9. Koliko je teško ostati originalan i drugačiji? Koji je vaš moto?

Svaki fotograf ima specifičan i neponovljiv stil. Uvek se uči od starijih, fantastičnih fotografa i negde podsvesno se stil formira na osnovu tih uticaja i ličnih afiniteta. Nije lako biti originalan. Trendovi i zahtevi klijenata znaju često da intenzivno utiču na to. Ipak, ako se fotografija stvara srcem, svakako će biti originalna i drugačija.

13

10. Na čemu trenutno radite i gde se vidite u skorijoj budućnosti?

U ovom trenutku radimo na nekoliko projekata. Fotografisali smo divni Atelje Milene Čvorović i uživali u njenim kreativnim kursevima i radionicama. Pokrenuli smo i svoj blog kako bismo fotografije s vremena na vreme predstavili publici uz adekvatnu priču. Blog je dugotrajan projekat i mešavina je spontanih trenutaka zabeleženih u slobodno vreme i snimanja koja radimo. Planiramo i seriju pozivnica za venčanja koje ćemo dizajnirati i koje će, nadamo se, zainteresovati ljude sa savremenim estetskim senzibilitetom. Fotografišemo venčanja, i radujemo se sezoni koja počinje. Svako venčanje je nova priča i to je upravo ono što nas toliko privlači fotografiji – živa je i neponovljiva. Svaki radni dan je drugačiji.

06a

11. Za kraj, koja je vaša poruka čitaocima WUWU Magazina?

Ne zaboravite da uživate u malim stvarima koje život znače. Upravo su te sitnice ono što čini razliku između pukog postojanja i pravog života.

11

02

15

17

05

12

16

04

03