Milena Čvorović

Ako, još uvek tragate za idealnim rešenjem kojim ćete izraziti svoju kreativnost, u današnjem tekstu predstavljamo vam jedan od odličnih načina za to. Svoja ostvarenja na umetničkom polju lako ćete predstaviti u ateljeu Milene Čvorović koji je koncipiran tako da vas obuči kako da svoje zamisli i ideje sprovedete u delo na najbolji mogući način. Milena Čvorović je dipl. kostimograf, dizajnerka i vlasnica modnog ateljea za kreativni rad i edukaciju, poznatiji kao Arty Fashion Party. Ova izuzetna umetnica pored svog primarnog posla aktivno drži i časove argentinskog tanga, što dodatno govori o njenoj svestranosti i raznolikim sposobnostima. Upoznajte je malo bolje i pronađite svoje mesto u svetu likovnih i primenjenih umetnosti, učeći od najboljih.

Milena-cvorovic-atelje-dizajn-wuwu-magazine-intervju-16

1. Zdravo Milena, kako biste opisali sebe u tri reči?

Volim, maštam, menjam.

2. Kada ste prepoznali svoj poziv i odlučili da su kostimografija i dizajn ono čime ćete se baviti u budućnosti?

Još kao devojčica sam se aktivno bavila glumom u amaterskim pozorištima. Ljubav prema sceni, crtanju i kreaciji me je odvela prvo u školu za dizajn, nakon toga i na fakultet. Osećaj za lepo i karaterizacija likova  me je privlačila od najranijih dana. Svi smo mi jedinstveni na različite načine, a ja sam neko ko od svakog zanimljivog prolaznika na ulici pogledom ukrade neki detalj, karakter, notu za svoj sledeći lik…Kada sam shvatila na koji način posmatram svet, znala sam šta ću raditi kad porastem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Kako ste dosli do ideje da otvorite atelje i započnete svoj biznis?

Pre par godina sam radila u jednom Atelju kao profesor modnoog dizajna i kostimografije. U jednom trenutku osetila sam potrebu  da radim i stvaram pod sopstvenim  uslovima. Da napredujem svojom uzlaznom  putanjom. Imala sam jasno definisan cilj, a to je da na najbolji mogući način prenosim znanje. Uvek sam smatrala da u umetnosti i dizajnu profesor mora da se izmesti iz sebe i prepozna kvalitete svojih polaznika. Da na najbolji moguci način razvija kvalitete i individualnost svake ličnosti sa kojom radi.. Moja borba sa individualnošću kroz moje školovanje, pretočila se u veliku želju da sa svojim polaznicama otkrivam najlepše strane njihovih kreativnih ličnosti. Benefit je ogroman jer se tim putem i vi razvijate na najdivniji mogući način. Uzročno posledično i napravismo Atelje.

Milena-cvorovic-atelje-dizajn-wuwu-magazine-intervju-7

4. Atelje Milena Čvorović Arty Fashion Party ima programe za hobiste, za odrasle i programe za decu. Da li možete da nam kažete nešto o svakom od njih?

Nas program je veoma širok.

Ono po čemu smo svakako drugačiji su programi za odrasle vezani za modni dizajn i kostimografiju, šivenje i krojenje i novi program koji uvodimo, program modelovanja. Polaznice koje se opredele za ove kurseve stiču kompletno teorijsko i praktično znanje iz tih oblasti. Od kompletnog dizajniranja kolekcije, izrade kolekcije, rada na lutkama, modelovanju direkto na lutki, razrade krojeva i kompletne tehničko zanatske podrške. Takodje smo prepoznatljivi i po jednom od meni omiljenih kurseva – Kurs slikanja na svili. Tu je i kurs izrade nakita i asesoara, kurs veza, kurs slikarstva, pletenje i heklanje.

Ovo su sve višemesečni programi koji polaznike i polaznice osposobljavaju da nakon završenih programa mogu i sami da istražuju i kreiraju u okviru dizajna, likovnih i primenjenih umetnosti. Ono na čemu  insistiram je da sem tehničkih i zanatskih elemenata, razvijemo kod polaznica osecaj za lepo i zavidan spektar znanja iz umetnosti.

Progarmi za hobiste su kurs izrade krpenih lutaka (koji se moze pretvoriti i u unosan posao), decoupage dekorativna radionica, textil art, kafe šivenje (koji svakog meseca donosi neku novu temu koju obrađujemo, jednog meseca šijemo zavese, drugog pravimo jastučnice, podmetače za čase, itd.)

Imamo i programe za decu, dečiju kreativnu radionicu, i modni dizajn za decu. Od ovog semestra uvodimo i kurs šivenja za devojčice od 8 do 12 godina.

Upravo sa našom dečicom polaznicama i polaznicima sa dečije kreativne radionice pravimo jednu veliku i lepu izložbu, reč je o reciklranom papiru….kako ga mi vidimo i šta od papira sve pravimo. Nadamo se da će baš ovaj program pokrenuti veliku akciju na gradskom nivou.

Milena-cvorovic-atelje-dizajn-wuwu-magazine-intervju-14

5. Da li možete da nas upoznate sa predavačima koji vode programe?

Moje  drage koleginice i prijateljice su deo jednog veselog i produktivnog tima.

Jelena Glišić poznata  beogradska  blogerka i vlasnica agencije za dekoraciju venčanja „Kako sam se Nadala“ je naša profesorka izrade nakita i asesora, kako i predavač na  jednom od naših novih programa Kursu-seminaru „Od ideje do tržišta“.

Na tom divnom kursu-seminaru predavač je i Ivana Popović, grafička i web dizajerka  ujedno i sjajna blogerka koja ozbiljno pomera vizuelni identitet blog kulture.

Tu je i Ljiljana Adamov profesorka šivenja i krojenja.

Maja Vučeković fenomenalni arhitekta i pasionirana pletilja, koja na fenomenalan način vodi svoje polaznice kroz svet prediva i bodova.

Milena-cvorovic-atelje-dizajn-wuwu-magazine-intervju-4

6. Koji je po Vama najvažniji aspekt da biste se bavili ovakvim poslom i u čemu najviše uživate?

Iako sam već pomenula osvrnuću se još jednom na želju i motivaciju koju morate imati kada radite sa ljudima i prenosite znanje. Bitno je voleti kreativnost, a onda naći način da na maštovit i individualni put tu kreativnost prenesete polaznicama i polaznicima. Ono što je takođe važno je osluškivati polaznice, saradnike i stalno korigovati i dopunjavati programe.Verujem da je timski rad osnova dobrog preduzeća. U našem timu učestvuje svaki polaznik i polaznica koji su ikada posetili Atelje.

Milena-cvorovic-atelje-dizajn-wuwu-magazine-intervju-2

7. Koliko je teško izboriti se za svoje mesto u svetu dizajna? Koje su to prepreke sa kojima ste se susretali?

Svet  dizajna je sve  širi i raznovrsniji. Ne volim da polazim od toga da je teško izboriti se. Ako čovek voli svoj poziv ništa nije teško. Postoje uvek neke preprekice koje se preskaču. Mislim da je bitno imati puno znanja i stalno se razvijati. Otajati jednistven i ne kopirati je od presudnog značaja. Jedini način da uspete je da budete ono što jeste i da se razvijate u skladu sa tim.

Milena-cvorovic-atelje-dizajn-wuwu-magazine-intervju-3

8. Opišite nam jedan Vaš prosečan radni dan u nekoliko rečenica?

Kratko i jasno bi izgledalo ovako.

Jutro i uživanje u ukusima sa ljubavlju napravljenog doručka. Šetnja kroz šumu sa mojim psima. Mailovi, dogovori ,sastanci, nabavka materijala. Vreme za kreiranje. Boje i četke, skatchbookovi  i beleženje ideja i crtica. Priprema časova…. Časovi. Dan završavam uz šolju čaja. Laganu šetnju po kraju sa mojim psima. Od skora sam uvela i trčanje kao neizostavni deo mojih dnevnih aktivnosti. Smatram da je za  kreaciju potrebno zdravo telo. Ako nisam na trčanju onda plešem tango.

Milena-cvorovic-atelje-dizajn-wuwu-magazine-intervju-12

9. Odakle najviše crpite energiju i inspiraciju kada su Vaši radovi u pitanju?

Kada je moj kreativni porces u pitanju  inspiracije je  uvek na pretek. Nekada bih volela da mogu da se multipliciram. Inspiriše me sve. Samo je pitanje kada ću se za šta uhvatiti. Pošto sam shvatila da trenutak inspiracije nekada može biti tako kratak, uvek sa sobom nosim svoj skatchbook u kome sve pišem i skiciram… Ono na čemu trenutno radim su slike velikih formata, inspiracija mi je London i londoska fashion scena. Slikam na jedan zanimljiv način modne figure u pokretu. Inspiracija mi je i modna ilustracija kroz vekove. Svemu dajem svoj pečat slikajući u slojevima, gde se pozadina i prvi plan stalno prepliću i mešaju.

Milena-cvorovic-atelje-dizajn-wuwu-magazine-intervju-5

10. Za kraj, koja je Vaša poruka kreativnim čitaocima WUWU Magazina?

Jedina preporuka je da uživaju u kreativnom procesu, da se ne  boje  greške i da vide svet  svojim bojama i ostanu individualni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Milena-cvorovic-atelje-dizajn-wuwu-magazine-intervju-8

Milena-cvorovic-atelje-dizajn-wuwu-magazine-intervju-9

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Milena-cvorovic-atelje-dizajn-wuwu-magazine-intervju-13