Modna istorija bikinija

Bikini-fashion-wuwu-magazine-01

Od strogih zabrana do modela sa tangama, kupaći kostimi su prošli dug put… Danas bikini zauzima važno mesto jednako kao i večernja toaleta, i apsolutni je must have za leto. Modeli, boje, aksesoari i dezeni, te pažnja koja im je posvećena u modnoj industriji nikako ne zaostaje u važnosti u odnosu na druge odevne komade. Koliko je bilo teško da bikini zaseni jednodelni kupaći kostim i zauzme svoje modno mesto, govore nam razne zabrane kojima je bio podvrgnut od trenutka kada se prvi put pojavio…

Bikini-fashion-wuwu-magazine-02

1913., trinaest godina nakon što je ženama dozvoljeno da se tkamiče na Olimpijadi, Carl Janzten se prvi put pojavila u dvodelnom kupaćem kostimu kako bi poboljšala ženski performans. To je u stvari bio samo šorts i obična majica a gola koža se čak ni nije mogla videti, ali je ova odevna kombinacija bili dovoljno pripijena uz telo da izazove skandal.

Bikini-fashion-wuwu-magazine-03

1930-ih i 1940-ih, u Evropi, žene počinju da nose kupaće kostime koji otkrivaju delić koze struka, dok u kontinentalnom delu Amerike kostimi postaju sve manji zbog racionalizacije tkanine za vreme II Svetskog rata. Mahom gornji delovi postaju sve manji, ali se suknje na kostimima u potpunosti odbacuju, a u nekim slučajevima kostimi postaju podeljeni na dva dela.

Bikini-fashion-wuwu-magazine-04

1946., po završetku rata, francuski dizajner iz Pariza Jasque Heim, koji se u većini slučajeva bavio odevnim predmetima od krzna, premijerno je prikazao Atome – tada najmanji kupaći kostim na svetu.

Bikini-fashion-wuwu-magazine-05

1947. Louis Réard, francuski dizajner uveo je još manji kupaći kostim, napravljen od samo 77 cm materijala. Svoj kupaći kostim nazvao je Bikini Atoll – po mestu u Pacifiku gde je 1. jula pre tačno godinu dana, prvi put demonstrirana i testirana moć atomske bombe. Igračica Micheline Bernardini prva je ponela ovaj kupaći kostim i to na popularnom bazenu u cetru Pariza.

Bikini-fashion-wuwu-magazine-06

1950-ih, plaže širom Evrope i Mediterana kao i mnoge katoličke zemlje i Miss World asocijacija pokušale su da u potpunosti zabrane bikinije. Međutim, Réard tada prima više od 50,000 pisama od svojih fanova i ohrabren lansira agresivnu reklamnu kampanju pod sloganom koji govori da se ne može smatrati pravim bikinijem ništa “što ne može da se provuče kroz venčanu burmu”.

Bikini-fashion-wuwu-magazine-07

1957., Brigitte Bardot privlači svu paznju medija na Kanskom festivalu, jer su objavljene njene fotografije gde nosi bikini na svakoj plaži u Francuskoj. Tadašnji magazin Modern Girl napisao je: “ Nepotrebno je trošiti reči na tzv. bikini, jer je nezamislivo da bi ma koja devojka sa iole malo takta i pristojnosti ikada nosila takvu stvar. “

Bikini-fashion-wuwu-magazine-08

1960., Bryan Hyland izbacuje svoj novi singl “Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini.” A dve godine kasnije, Ursula Andres izranja iz mora noseći beli bikini sa pojasom, u ulozi Honey Ryder u filmu Dr. No, prvom filmu u kome Sean Connery igra James Bonda. Ista te godine časopis Playboy konačno stavlja bikini na svoju naslovnicu.

Bikini-fashion-wuwu-magazine-09

1963., Annette Funicello i Frankie Avalon glume u filmu Beach Party, a Funicellin svetlo roze bikini postaje pravi hit koji je zaludeo Ameriku tog doba. Grupa The Beach Boys promoviše pesmu “California Girls” i “Surfin’ Safari”, a bikini zvanično postaje nezaobilazan odevni komad svakodnevnice.

Bikini-fashion-wuwu-magazine-10

1966., Raquel Welch pojavljuje se u krznenom bikiniju u filmu One Million Years BC., a asimetrično i pocepano parče tkanine koje je nosila oko kukova na slici koja je bila plakat filma, postaje popularnije od samog filma. Raquel Welch postaje ovekovečena laskavom titulom najpozeljnije žene 1970-ih, od strane Playboy časopisa.

Bikini-fashion-wuwu-magazine-11

1988., Réardova kompanija se zatvara, ali popularnost bikinija nastavlja da raste. Kupaći kostimi postaju manji nego ikada pre – sve popularnija moda koja dolazi iz Brazila donosi nam minimalne gornje delove u vidu gornjeg dela trouglastog oblika sa tankim trakama za vezivanje i tanga donjim delom.

Bikini-fashion-wuwu-magazine-12

2010., manekenka Eva Herzigova vraća modu retro bikinija čiji gornji deo podseća na kraći korset dok je donji deo subokog struka, na modnoj reviji Adriane Degreas u Sao Paolu. Ovaj bikini biva smatran odećom u koj možete izaći napolje u vrelim letnjim danima ili pak u klub ako imate nešto da ogrnete, i naravno ako imate telo kao Herzigova, ali nikako nije dobio ulogu kupaćeg kostima.

Danas možemo imati svoj retro, moderan ili brazilski stil, sve je dozvoljeno, od visokog struka do minijaturnih bikinija koji pokrivaju samo one delove tela ili pak onih sa glamuroznim kristalnim aksesoarima. Šta god da izeberete slobodno izrazite svoju kretivnost i neka to naravno bude bikini koji će savršeno odgovarati vašoj figuri i vašem karakteru.