Istorija štikli

Obuća visoke klase ne predstavlja samo modni već i životni stil. U današnjem tekstu vodimo Vas kroz istoriju najelegantnijeg ženskog aksesoara- cipela na štiklu.

Prvi pisani dokazi o postojanju cipela na štiklu datiraju iz 3 500. godine P.N.E  i to sa staro-egipatskih murala. Nosili su ih i žene i muškarci više klase za vreme verskih ceremonija.  Da štikle nisu samo obuća bogatih i povlašćenih govori činjenica da su u antičkoj Grčkoj sandale na platformu kotorni  nosili  glumci, a visina platforme zavisila je od društvenog statusa ili važnosti uloge u predstavi.

Platforme su se nosile i u Srednjem veku. Dame ali i gospoda bi prikačili platforme na svoje skupe cipele i na taj način ih štitili od blata na ulicama. Početkom XV veka u Turskoj napravljene su papuče od kože sa ornamentima i  platformom visokom i do 30 cm. Ova obuća je bila popularna u celoj Evropi naredna dva veka, a u Turskoj je pored estetske imala ulogu u sprečavanju žena da beže iz harema.

Dva veka kasnije u Francuskoj najpoznatije cipele na štiklu, i to crvene pripadale su kralju Luju XIV. Njegove cipele imale su štikle od 10 cm ukrašene detaljima iz bitki koje je vodio. I njegovo plemstvo je nosilo štikle ali nikako više od njegovih. Izmenjena verzija „Luj cipela“ nosila se u viktorijanskom dobu, a tadašnji skeptici su ih okarakterisali kao podmuklo oružje žena za zavođenje.

A onda je došao XX vek, i nakon mračnih ratnih godina cipele na štiklu doživele su  ogromnu popularnost. Najzaslužniji za to je svakako Kristijan Dior koji je dizajnirao poznate stiletto cipele. Feministkinje su u ovim cipelama videle svoju snagu. Zajedno sa mini suknjom štikle su postale simbol emancipacije žena. Usledile su platforme, neonske boje i šljokice, pa tanke štikle i špicasti vrhovi. Presudan trenutak u modernoj istoriji koji je postavio štikle na pijedestal je prikazivanje serije Sex and the City. Scene u kojim Keri trči njujorškim pločnicima u šokantno lepim i opasno skupim cipelicama urezala se u svest žena širom sveta. Posedovanje Manolo Blahnik, Louboutin ili Jimmy Choo cipela više nije stvar prestiža nego i stil života.

Štikle ne samo da prevazilaze okvire visoke mode već postaju i umetnička dela. I dok je moderna žena na rolerkousteru modnih trendova u neprekidnoj potrazi za još jednim parom savršenih  štikli ostaje nam da čekamo sledeći „wow“ momenat u istoriji ovog neophodnog modnog detalja.