Šta vi držite u malom džepu džinsa?

Šta-vi-držite-u-malom-džepu-džinsa-4 (1)

Džins, farmerice, farke, farmerke ili, pak, traperice – odevni predmet koji rado nose kako Amerikanci, tako i Evropljani, Afrikanci, itd. bez obzira na godine ili profesiju, materijal koji je kroz istoriju mode doživeo i doživljava najviše transformacija.

U početku su predstavljale radno odelo, no ubrzo postaju veoma popularne među mladima pedesetih godina. Neki govore da je za tu njihovu popularizaciju zaslužna Merilin Monro, što drugi, naravno, dovode u pitanje, ali, šta god da je istina i kako god da je istorija „razvoja“ ovoga materijala tekla, činjenica je da danas svako u svojoj odevnoj kolekciji poseduje bar jedno parče džins materijala.

Prvi put proizvedene u Đenovi, danas najpoznatiji američki brend Levis (Levi’s), zabranjene u školskim ustanovima  u socijalističkoj Jugoslaviji. Najstariji model Levi’s-a vredan oko 150.000 dolara i čuva se u sefu u San Francisku, a 2005. godine na „I-beju“ prodat je Levis 501  iz 1890. godine za 60.000 američkih dolara – sve su to činjenice koje evoluciju džinsa čini zanimljivijom.

Još možemo pomenuti da postoje klubovi ljubitelja ovog materijala, ali i muzej Ruedi Karrer-a koji je skupio oko 7.000 pari pantalona i oko 5.000 jakni različitih modela, porekla i starosti, i koji je smešten u Cirihu u Švajcarskoj.

I da rezimiramo, iako imaju dugu istoriju u koju su utkane mnoge interasante činjenice i priče, one i danas drže pažnju mnogih modenih kreatora i šetaju mnogim modnim pistama. Toliko je raznovrsnih modela da zadovoljavaju ukuse svih ljudi.

A koje su vaše omiljene farke?

I da, a šta držite u malom džepu džinsa?

Šta-vi-držite-u-malom-džepu-džinsa-3 (1)

Collage

Šta-vi-držite-u-malom-džepu-džinsa-5