Tarte Tatin

tart-tatin-delicious-wuwu-magazine 02

Recept Tarte Tatin izmislile su sestre Tatin, koje su, krajem 19.v. veka držale hotel u Parizu. Jednom prilikom, jednoj od sestara Tatin, tart od jabuka je ispao na pod kada je htela da ga ispeče. Druga sestra se dosetila tada da podmetne tanjir ispod jabuka i da tako naopačke ispeče kolač.

Originalni francuski recept za spremanje Tarte Tatina oduzima samo 20 min, dok je za pečenje potrebno 35-40 min.

Za 6 osoba je potrebno : 50 g margarina, 50 g šećera, 6 jabuka, 250 gr. sipkastog testa ( 200 gr.brašna, 100 gr.margarina,1 supena kašika vode, 1 jaje i prstohvat soli

Priprema: Okrugli pleh za kolač svugde jednako podmazati sa margarinom i posuti sećerom. Oljuštiti jabuke i iseći ih na četvrtke. Poređati okrugline jabuka na šećer, tako da isečena strana bude okrenuta na dole i u sećeru. Zatim podgrejati rernu na 210 stepeni C i razvući testo na 3mm debljine, prečnika za 7-8 cm većeg od okruglog pleha. Prekriti jabuke, zatvoriti lepo ivice ali bez dodirivanja sećera ili margarina. Izbockati testo na nekoliko mesta zbog isparenja za vreme pečenja. Peći oko 35-40 min.Izvaditi iz rerne i naglo okrenuti uz pomoć drugog tanjira. Pravi Tarte Tatin se jede mlak, isključivo bez dodatka alkohola, šlaga, ili voćnog želea, ali je izvrstan i uz hladnu slatku pavlaku ili sladoled od vanile. Prijatno na francuski način!

tart-tatin-delicious-wuwu-magazine 03

tart-tatin-delicious-wuwu-magazine 01