Pržionica

przionica-design-delicious-wuwu-magazine-4

Svi ljubitelji dobre kafe definitivno moraju posetiti ovo mesto. Pržionica je prvo mesto u našoj zemlji koje objedinjuje prženje, prodaju, pripremu i konzumaciju kafe na jednom mestu. Nalazi se na Dorćolu, u Dobračinoj ulici broj 59b.

Koncept Pržionice je anti-industirjski i podrazumeva selekciju najboljih arabika sa biranih plantaža, prženje na specifičan način u malim količinama sa posebnim osvrtom na pripremanje svakog napitka. U Pržionici takođe možete kupiti kafu, sveže mlevenu ili u zrnu.

przionica-design-delicious-wuwu-magazine-2

U ponudi je Pržionica espresso blend koji sadrđi isključivo najkvalitetnije arabike koje spadaju u domen gourmet coffee. Izraz gourmet ili speciality coffee označava kafe ko je su na neki način jedinstvene, gajene u idealnim prirodnim uslovima, najčešće na malim plantažama  uz specijalnu kontrolu kvaliteta, nemaju nikakve defekte i ocenjene su sa 80 ili više poena od mogućih 100.

Za dizajn lokala zadužen je bio Marko Basarovski, čija je namera bila da se sačuva prvobitni industrijski izgled lokala, koji se uklapa u neposredno okruženje. Enterijer je urađen jednostavno gde glavno mesto zauzima community table sa ručno rađenom drvenom pločom postavljenom na prerađenu građevinsku skelu.

Pržionica ima malo mesta za sedenje, radi samo do ranog popodneva ali sedenje na stepenicama ispred lokala uz šoljicu savršene kafe, opuštena atmosfera, ljubazni vlasnici je ono zbog čega se mi uvek rado vraćamo na ovo mesto.

O šarmu ovog neobičnog kafića govori i činjenica da se Pržionica ukljucila u kampanju “Neee kesu, nosi ceger!”, pa je nedavno održana i mala izložba cegera zanimljivog dizajna, u saradnji sa nevladinom organizacijom Fanfare.

przionica-design-delicious-wuwu-magazine-3

8

9

przionica-design-delicious-wuwu-magazine-5

przionica-design-delicious-wuwu-magazine-1

przionica-design-delicious-wuwu-magazine-6

Autor fotografija: Dubravka Savić