Makarons

Makarons-wuwu-magazine-delicious-1

Makaronsi (fr. macarons) su jedna od najpoznatijih francuskih poslastica koja se sastoji od dva glatka i obla keksića između kojih se nalazi ukusan krem. Izuzetno su mekani i prosto se tope u ustima, dok su ukusi veoma različiti,  od onih klasičnih, čokolade, vanile i maline, do izuzetno izuzetno neobičnih zelenog čaja, kokica i tosta.

Gastronomsko izdanje Larusove enciklopedije ističe da su makaronsi nastali 1791. godine u Francuskom graduću Kormeriju. Neki su povezali njegovu pojavu u Francuskoj sa dolaskom italijanskih poslasticara Katarine Medici koja ih je dovela sa sobom 1533. godine kada se udala za francuskog kralja Anrija II.

makarons-delicious-wuwu-magazine-3

Danas, sigurno jedna od najpoznatijih poslastičarnica koja pravi makaronse je Ladure. Otvorena davne 1862. godine u Parizu, danas ima prodavnice po celom svetu – Njujorku, Milanu, Bejrutu, Londonu, Briselu, Honkongu, Kazablanci. Ladure je specifična poslastičarnica  po tome što kao i velike francuske modne kuće izbacuje nove ukuse za svaku sezonu. Jesen/zimu obeležili su zelena jabuka, pomorandža i đumbir i kokos. Ukoliko ovog proleća posetite Pariz ne propustite da svratite do Ladure-a, naoružajte se strpljenjem ali znajte da će vam se svaki minut čekanja u redu isplatiti.

Makarons-wuwu-magazine-delicious-4