Kronat

Kronat-WUWU-Magazin-Delicious (2)

Nešto o čemu sladokusci svuda u svetu neprestano pričaju ovih dana je sigurno kronat. Kronat je imao svoj debi u pekari Dominika Ansela (koji je i tvorac ovog dezerta) u Sohou u Njujorku 10. maja ove godine i od tada ne samo da se oko njega digla velika prašina u Americi već ima svoje ljubitelje širom sveta koji sebe nazivaju Kronatofili.

Šta je u stvari Kronat?

Kronat je pola kroasan pola američka krofna. Croissant+Doughnat=Cronut :) Ali napraviti ga nije bilo tako lako kako izgleda, pržiti testo za kroasane u dubokom ulju kao krofne. Ansel je isprobao desetak različitih recepata dok nije dosao do onog koji pravi danas. Prvi kronat bio je vanila sa ružom, punjen vanila kremom. Međutim, početkom juna Ansel se prebacio na kronat sa limunom da bi dobio malo blazi i kiselkast ukus.

Da živite u Njujorku i da želite kronat morali biste da ustanete pre 6 sati ujutru i da čekate u redu jedno 2 sata pre nego što se pekara uopšte i otvori. Svakog dana pravi se 200 do 250 svežih kronata i prodaju se po ceni od 5 dolara. Ukoliko nemate sreće da dodjete na red, kronat možete kupiti na Kregslistu za sitnih 40 dolara, jer oni koji dolaze prvi ni nameravaju da jedu kronat već da na njima zarade.

Kronat-WUWU-Magazin-Delicious (1)

Kronat-WUWU-Magazin-Delicious -naslovna