Kolač poput zrna kafe

kolac-zrna-kafe-delicious-wuwu-magazine-1

Za sve ljubitelje kafe, evo idealnog deserta! Radi se o posnom kolaču, čiji su sastojci vrlo slični onima za bajaderu, ali je sam način pripreme i dekoracije nešto drugačiji. Predlažemo vam da isprobate naredni recept, i vašem dragom kofeinskom ovisniku, uz narednu jutarnju šoljicu kafe, servirate i ovaj slatki užitak.

Potrebno je:  250 g šećera, 1 kafena šoljica vode (0,75dl), 125 g margarina, 100 g mlevenih oraha,  100 g mlevenog keksa, 80 g crne čokolade,  1-2 kašičice mlevene kafe, a za glazuru – 100 g crne čokolade i 3 kašike ulja.

I sam postupak je isti kao kod  pripreme bajadera.  Skuvati sirup od šećera i malo vode. To kuvati 3-4 minuta. Pomeriti sa ringle i dodati prvo margarin. Mešati dok se na rastopi. Nakon toga, dodati samlevene orahe i keks, čokoladu i kafu, pa napraviti ujednačenu smesu. Kad se smesa ohladi, oblikovati kuglice i u svakoj od njih napraviti, na primer, čačkalicom, otisak po sredini, da se dobije oblik zrna kafe.

Dobro rashladiti i spuštati u glazuru od rastopljene čokolade. Za glazuru rastopiti čokoladu sa malo ulja na tihoj vatri.

Po potrebi popraviti otisak čačkalicom kako bi kolač više podsećao na zrno kafe. Staviti na celofan dok se glazura ne stegne.

kolac-zrna-kafe-delicious-wuwu-magazine-2

Naslovna_3