Crostini

crostini-recept-mali-iv-wuwu-magazine-01.jpg
Crostini  (ili male kriške prepečenog hleba) na Vikipediji imaju sledeće značenje: (meaning „little toasts” in Italian) is an Italian appetizer consisting of small slices of grilled or toasted bread and toppings. The toppings may include a variety of different cheeses, meats, and vegetables, or may be presented more simply with a brush of olive oil and herbs or a sauce. Crostini is typically made using French or Italian baguettes and is often served with wine.
Za ovu verziju Crostina koristila sam mini ciabatte koje sam horizontalno prepolovila. Odabrala sam tri nadeva koja ne idu tako često u ovoj kombinaciji, te sam malo eksperimentisala – i evo, podnosim izveštaj kako je taj eksperiment vrlo uspeo! Za čitav obrok mi je bilo potrebno 30 minuta sa sve pečenjem, te su Crostini  idealni za dane kada vam se baš i ne provodi mnogo vremena u kuhinji!
Potrebne namirnice za 10 kriški:
– 5 mini ciabatta
– konzerva belog pasulja bez sosa (oko 400g)
– kafena šoljica graška
– kafena šoljica kukuruza
– 50g pančete
– 50g kulena
– 50g praške šunke
– 100g trapist sira
– 4 čena belog luka
– 2 manja praziluka
– ekstra devičansko maslinovo ulje
– sveže grančice ruzmarina i bosiljka
– so i biber
Namaz od pasulja: dobro ocediti zrna iz konzerve. U međuvremenu, na malo maslinovog ulja prodinstati sitno seckani beli luk, praziluk i ruzmarin. Kada beli luk porumeni u njega dodati pasulj, pa pobiberiti i posoliti. Zrna pasulja delimično izgnječiti viljuškom u trenutku kada počnu da se raspadaju jer je to znak da su se dovoljno krčkala, te ih skloniti sa vatre. Ciabattu  premazati pireom, naređati preko seckani kulen i sir i začiniti bosiljkom i svežim prazilukom. Za one koji vole kiselkaste arome: preko nadeva se može iscediti polovina limuna.
crostini-recept-mali-iv-wuwu-magazine-04.jpg 
Namaz od graška: isti postupak kao i sa pireom od pasulja. Na maslinovom ulju i belom luku krčkati grašak koji je prethodno posoljen i pobiberen. Izgnječiti ga viljuškom i premazati po ciabatti gde umesto kulena stavljamo pančetu, sir i bosiljak.
crostini-recept-mali-iv-wuwu-magazine-02.jpg
Namaz od kukuruza: opet ponavljamo postupak kao sa pasuljem i graškom, ali ne dodajemo luk u maslinovo ulje i ne pravimo pire, već ostavljamo cela zrna kukuruza. Njih sipamo na ciabattu, dodajemo listiće šunke, sir, bosiljak i svež praziluk.
crostini-recept-mali-iv-wuwu-magazine-03.jpg
Ciabatte  poređati na papir za pečenje (u plehu naravno) i peći na 250 stepeni 10 minuta. Dekorisati listićima mente ili grančicom ruzmarina, mada i zelene masline idu odlično kao prilog! ;)) Moj izbor vina je francuski Pinot Grigio (Masut de Rive) jer odlično ide uz predjela sa mesom i potrebno ga je ohladiti između 8 i 10 stepeni. Buon appetito!