Njujorški čizkejk

Čizkejk (en. Cheesecake) ili torta od sira je omiljeni dezert mnogima. Kora od keksa, gornji kremasti sloj napravljen od krem sira, preliven čokoladom, karamelom ili voćnim sosom.  Može imati ukus limuna, jagode, čokolade, mogućnostima nema kraja.

cheesecake-delicious-wuwu-magazine-2

U svetu se prave različite verzije ove poslastice. U zavisnosti od regiona gde se pravi koriste se i različite vrste sireva za njegovo pravljenje. U Americi i Kanadi koriste krem sir, u Italiji rikotu, u Nemačkoj, Holandiji i Poljskoj se pravi kako drugačije nego od švapskog sira. Možda i najpoznatiji čizkejk je Njujorški čizkejk. Glavni sastojci koji se koriste su slatka pavlaka i krem sir. Ima gust i kremast gornji sloj a karakterističan je i po tome što se peče. Sigurno jedno od najpopularnijih mesta u Americi gde možete probati najrazličitije vrste čizkejka je Cheesecake Factory. Koji god ukus da zamislite tamo ga sigurno možete pronaći. Trenutno postoji više od trideset različitih ukusa, klasični, čokoladni, od jagode, tiramisu ili pina kolada čizkejk, sa bananom, bundevom ili višnjom, belom čokoladom i malinama, karamel sa pekan orasima.

cheesecake-delicious-wuwu-magazine-3

U Srbiji se čizkejk ima koru od plazma keksa, zatim sloj krem sira i slatke pavlake i voćni preliv, uglavnom od crvenog bobičastog voća. Dobar čizkejk bi trebao da bude kremast, ne previše sladak, ukus sira mora biti tu ali ne sme preovladavati a voćni preliv možda čak i malo kiselkast da bi uživanje bilo potpuno. Otkrili smo mnoga mesta u Beogradu gde se pravi odličan čizkejk ali uvek smo raspoloženi za otkrivanje novih. Podelite sa nama kakav čizkejk vi najviše volite i gde ste probali najbolji, a na sledećem linku (http://www.wuwumagazine.com/delicious/cheesecake) možete pročitati jedan od naših recepata za ovu ukusnu poslasticu.

cheesecake-delicious-wuwu-magazine-4

cheesecake-delicious-wuwu-magazine-1