Bajadera

bajadera-delicious-wuwu-magazine-2

Bajadera je svetski poznata poslastica dobrog ukusa koju proizvodi Kraš, sa prepoznatljivim dizajnom ambalaže. Predlažemo vam da sami napravite ovaj kolač koji je odlična kombinacija sa kafom i može biti savršeno posluženje tokom predstojećih praznika.

Sastojci: 800 g šećera, 250 g maslaca, 300 g mlevenih oraha, 300 g mlevenog keksa (petit beurre) i 75 g čokolade za kuvanje.

Glazura za bajaderu: 150 g čokolade za kuvanje, 75 g maslaca i 50 gr šećera.

Priprema: Staviti šećer i vodu u veći lonac ili šerpu i kuvati na blagoj vatri dok se sav šecer ne otopi i smesa postane nalik sirupu. Nakon toga dodati maslac, orahe i keks i dobro promešati. Podeliti tako dobijenu i rastopljenu masu na dva dela i u jedan deo dodati 75 g rastopljene čokolade koja će taj drugi deo obojiti u tamniju nijansu. Tako će se dobiti karakteristične dve boje bajadere. Osim toga, u jednu od polovina možete dodati mleko u prahu da bi se dobila mlečna bajadera. Na četvrtastoj tacni prvo rasporediti tamnu smesu debljine jednog prsta, a onda pažljivo preko nje svetlu smesu. Preko svega preliti glazuru od rastopljene čokolade, šećera i maslaca.

Poslužiti domaću bajaderu i uživati u slatkom ukusu.

bajadera-delicious-wuwu-magazine-1